Vieta.
Beata : Cześć, kto mi pomorze zrobić to zadanko jest moim mistrzem

Tego zadania kompletnie nie
rozumiem.
Dana jest funkcja y = x
2 − x − 6. Nie obliczając miejsc zerowych funkcji wyznacz wartości
wyrażeń.
a) (x
1 − x
2)
2
b) x
13 − x
23
20 wrz 17:28
Trivial:
Dla zwiększenia czytelności zapisu:
u = x1
v = x2.
Wtedy ze wzorów Viete'a policzymy u+v oraz uv.
a) (u−v)2 = u2 − 2uv + v2 = u2+2uv+v2 − 4uv = (u+v)2 − 4uv = ...
20 wrz 17:38
Trivial:
Co do b) to czy tam nie ma być np. '+' zamiast '−'? Bo inaczej wyjdą dwa rozwiązania w
zależności od przyjętej konwencji.
20 wrz 18:23
ortograf:
piszemy .... " pomo
że

!
20 wrz 18:41
Trivial: Cześć
Eto.
20 wrz 19:47
Beata : Może ktoś jeszcze odpisze.

Co do podpunktu b dobrze napisałam tam jest minus.
Dlaczego w rozwiązaniu Triviala wzięło się 4uv ?
20 wrz 20:57
Beata : W podpunkcie b coś zrobiłam. To żeby się nie pomylić to też zastąpie
u = x
1
v = x
2
(u + v)(u
2 − uv + v
2) = (u + v)(u
2 + v
2− uv) Nie wiem czy dobrze ale coś spróbowałam
zrobić
20 wrz 21:00
Vizer: Od początku jest źle (u−v)
20 wrz 21:04
ICSP: uuu
Beatko wzorów nie znamy
20 wrz 21:15
krystek: Beato w tym zadaniau chodzi o to abyś korzystała z wzorów Vietea.
| | −b | |
Musisz tak przekształcic aby było x1+x2 za co podstawiasz zawsze |
|
|
| | a | |
| | c | |
lubx1X2 a to jest równe |
| a wskazówki już otrzymałaś. |
| | a | |
20 wrz 21:15
Vizer: No i chyba nie da rady rozłożyć różnicę sześcianów ze wzorów Vieta.
20 wrz 21:16
Beata : Dobra, dobra. Tylko ciągle nurtuje mnie dlaczego tam i triviala jest 4uv skąd to sie kurde
wzięło ? I jeszcze może udałoby się rozkminić ten podpunkt b?
20 wrz 21:16
Beata : aa dobra to jak sie nie da to lipa, pogadam jutro w szkole z nauczycielką, nie widziałam że
odpisaliście dlatego ten post u góry
20 wrz 21:18
Vizer: sztucznie go wprowadził by otrzymać z −2uv na 2uv, by otrzymać wzór skróconego mnożenia.
20 wrz 21:18
Beata : dobra to w innym przykładzie też tak zrobiłam i jest ok.

Ostatnia rzecz mnie niepokoi jak
| | u | | v | |
jest ułamek np takie coś : |
| + |
| |
| | v | | u | |
20 wrz 21:27
Beata : Panowie ide na Przepis na życie to niedługo wpadnę jeszcze, może ktoś odpisze
20 wrz 21:28
20 wrz 21:29
20 wrz 21:31
krystek: Ale wyścigi kto pierwsz na mecie .Pozdrawiam.
20 wrz 21:32
Vizer: double post
20 wrz 21:32
Eta:
w tym równaniu x
1−x
2= 5 lub −5
W=x
13−x
23= (x
1−x
2)(x
12+x
1*x
2+x
22)= (x
1−x
2)*[(x
1+x
2)
2 −x
1*x
2]
ze wzorów Viete
a
i mamy dwie wartości W= 5*(1+6)= ... lub W= −5(1+6)=...
20 wrz 21:37
Vizer: Eta genialne

, nie wpadłbym na takie rozwiązanie
20 wrz 21:41
Trivial:
Ja próbowałem to rozwiązać w ogóle inaczej, ale wychodziło to samo, co Ecie − dwa
rozwiązania.
20 wrz 21:44
Eta:
20 wrz 21:45