katy trapezu
Sonia9122: oblicz miarę pozostalych katów trapezu wiedzac ze dwa przeciwłegłe jego kąty równe są 52
stopni i 135 stopni.
8 mar 12:33
Mariusz: to chyba jest jakiś błąd bo trapez ma jedną parę boków równoległych a tu wychodzi że jest
to jakiś dowolny czworokąt
8 mar 13:50
clover1994: Jeśli
α = 52 stopnie
β = 135 stopni
to
γ = 45 stopni
δ = 128 stopni
A przynajmniej tak sądzę
8 mar 14:16
Bogdan:
Jest dobrze, pod warunkiem, że α i δ leżą przy jednym ramieniu oraz β + γ leżą też przy
jednym ramieniu, bo suma miar kątów wewnętrznych w trapezie przyległych do tego
samego ramienia jest równa 180o,
52o + 128o = 180o
135o + 456o = 180o
8 mar 14:23
clover1994: Szczerze mówiąc, to właśnie założyłam podczas rozwiązywania zadania...
8 mar 14:31