matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
pomoc:
10
6
Pa * 0,2m
3
+ 2*10
5
Pa * 0,4m
3
=
0,4
3
+ 0,2m
3
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co mam po kolei zrobic bo nie wychodzi mi...
20 wrz 16:54
pomoc:
tam jest 0,4m
3
20 wrz 17:01
Trivial:
Potrzebny tutaj tylko kalkulator, albo liczenie 'analogowe'.
Najpierw zobacz jakie będą jednostki.
Pa * m
3
= Pa.
m
3
Teraz policz wartość wyrażenia:
10
6
*0.2 + 2*10
5
*0.4
20*10
4
* 8*10
4
28
=
=
*10
4
= ...
0.4+0.2
0.6
0.6
20 wrz 17:08
pomoc:
Wielkie dzięki
20 wrz 17:38