W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt miedzy przeciwleglymi krawędziami bocznymi ma miare
90st.Przekątna podstawy ostrosłupa ma długośc 5√2dm.Oblicz:
a)Sumędługości wszystkich krawedzi tego ostroslupa
b)miare kata miedzy dwoma sasiednimi krawexizmai bocznymi ostroslupa
Propozycja rysunku (zastanawiam sie czy dobra ) ? ten czerwony trojkat prostokatny w podstawie
mialby 5√2 ,pzeciwprostokatna i przyprostokatna byla by do wyliczenia...
zastosowalem cos 90 st ⇒ 5√2 do przeciwprostokatnej ktora oznacyzlem c ⇒ale chyba zle mysle?
kto pomoze
chyba tez co nie? to raczej trojkat rownoboczny ⇒ i
kat nachylenia to 60 st a miara krawedzi 40 dm?
d = 5√2
| d√2 | 5√2*√2 | |||
a = | = | = 5 dm
| ||
| 2 | 2 |
| d√2 | 5√2*√2 | |||
l = | = | = 5 dm
| ||
| 2 | 2 |
| a2 | ||
sinα2 = | = 0,5
| |
| l |