Równania wielomianowe.
Zuza: Czy to równanie jest sprzeczne?
x3+x2+x−1
20 wrz 16:44
Vax: Nie napisałaś żadnego równania.
20 wrz 16:44
Zuza: przepraszam...
x3+x2+x−1=0
20 wrz 16:44
Vax: f(0) < 0 , f(1) > 0 więc na mocy twierdzenia Darboux ta funkcja ma jedno miejsce zerowe w
przedziale (0;1) czyli to równanie nie jest sprzeczne. Dokładną wartość pierwiastka możesz
wyznaczyć korzystając ze wzorów Cardano.
20 wrz 16:47
Zuza: hmm... niczego się jeszcze nie uczyłam z tego co napisałeś, więc byłby problem. Chciałabym
wiedzieć czy da się wyciągnąć coś z tego przed nawias tak, żeby było w nawiasie (a2−ab+b2) i
czy dałoby się wtedy obliczyć deltę?
20 wrz 16:51
Vax: Jeżeli wielomian ma pierwiastek a, to z twierdzenia Bezout dzieli się przez (x−a), jednak w tym
wypadku będzie on w dosyć ,,brzydkiej" postaci. Jesteś pewna, że dobrze przepisałaś przykład ?
Nie powinno być może na końcu +1 ?
20 wrz 16:54
Zuza: ja ogólnie rozwiązuje taki przykład: x4+2x3+2x2−1=0, no i z tego wyszło mi
(x+1)(x3+x2+x−1)=0
Mógłbyś mi to sprawdzić? Może zrobiłam jakiś błąd?
20 wrz 16:57
Vax: Nie, wszystko jest ok

Teraz zauważ, że skoro x=−1 jest pierwiastkiem to to równanie nie jest
sprzeczne, równanie sprzeczne z definicji to takie, które nie posiada rozwiązań, skoro
znaleźliśmy przynajmniej jedno, to już tym x
3+x
2+x−1 nie musisz się zajmować
20 wrz 17:01
20 wrz 17:01
Zuza: Okej, dzięki za sprawdzenie
20 wrz 17:03