Zadanie optymalizacyjne - funkcja kwadratowa
Nikki:

Funkcja kwadratowa, zadanie optymalizacyjne.
1. Na bokach kwadratu ABCD o polu 16 cm
2, zaznaczamy punkty K, L, M, N tak, że:
|AK|=|DL|=|CM|=|BN|. Jak należy wybrać punkty K, L, M, N, aby pole czworokąta KLMN było
najmniejsze?
20 wrz 16:40
Trivial:
Dane:
Pole kwadratu − 16 cm2 → bok kwadratu ABCD: a = 4 cm.
Oznaczmy np. bok KN przez u. Zauważmy najpierw, że czworokąt KLMN jest kwadratem (np.
przystawanie trójkątów). Wtedy pole KLMN wyraża się wzorem:
P = u2
Jako, że mamy do czynienia z kwadratami, wystarczy zobaczyć co się dzieje dla jednego boku
kwadratu ABCD. Wybierzmy np. bok AB. Oznaczmy AN przez x, wtedy automatycznie:
NB = a−x = KA
Z twierdzenia Pitagorasa mamy:
u2 = x2 + (a−x)2.
↖ Pole KLMN
Zatem, żeby u2 było jak najmniejsze, funkcja f(x) = x2 + (a−x)2 musi być 'mała'.
20 wrz 16:48
Trivial:
I jeszcze założenia:
x > 0, a−x>0
20 wrz 16:50