całki nieoznaczone
Piotr student: Zadańko dla
Basi
Oblicz całkę:
20 wrz 16:33
Trivial:
Podstawienie u = a
3 + x
3, albo od razu:
20 wrz 16:35
Piotr student: Basia pomożesz bo nie moge sobie dać radę z tym przykładem
20 wrz 16:41
Vax: Przecież Trivial Ci ten przykład zrobił...
20 wrz 16:42
Piotr student: | | 1 | |
nie rozumiem skąd ci się to Trivial wzięło |
| lnIa3+x3I+c możesz wytłumaczyć Trivial |
| | 3 | |
20 wrz 16:46
Vax: | | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
20 wrz 16:48
Vax: Jbc przepraszam za wcięcie się do tematu
Trivial
20 wrz 16:49
Piotr student: | | 1 | |
a dlaczego jest |
| przed logarytmem |
| | 3 | |
20 wrz 16:49
Vax: Ponieważ (a
3+x
3)' = 3x
2, w liczniku mamy samo x
2, więc aby stworzyć w liczniku 3x
2 piszemy
| | 1 | | 1 | |
zamiast x2, |
| * 3x2 i |
| wyciągamy przed całkę. |
| | 3 | | 3 | |
20 wrz 16:50
Trivial:
Vax: feel free to help.
20 wrz 16:50
Piotr student: Trivial pomożesz mi w podstawieniu u=a3+x3
20 wrz 16:56
Piotr student: t=a3+x3
20 wrz 16:59
Trivial: No i co dalej robisz?
20 wrz 17:03
Vax: Teraz już nie wiem czy pisać czy nie..

No ale:
t = a
3+x
3
dt = 3x
2dx
| | x2dx | | dt | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ln|t| + C = |
| |
| | a3+x3 | | 3t | | 3 | | t | | 3 | | 3 | |
ln|a
3+x
3|+C
20 wrz 17:03
Vax: Sorry za gotowca,,,
20 wrz 17:04
Trivial: Spoko
Vax.
20 wrz 17:09
Piotr student:
ja zrobiłem to tak
dt=3x
2*dx/:3
20 wrz 17:12
20 wrz 17:14
Piotr student: Trivial sprawdz mi okej
20 wrz 17:14
Piotr student: Trivial sprawdz mi okej
20 wrz 17:14
Piotr student: | | d | |
post 17:12 czwarta linijka od dołu a3+x3=t/* |
| tak powinno być |
| | dx | |
20 wrz 17:19
oax: Piotr, a może co chwilę zamiast się pytać czy dobrze, spróbuj robić sam do skutku i sprawdzaj
czy otrzymałeś taki wynik jak Trivial oraz Vax podali.
20 wrz 17:21
Piotr student: otrzymałem taki wynik
20 wrz 17:22
Piotr student: 
napiszę zadanie w nowym poście
20 wrz 17:23
oax: Nowym temacie, post to każda Twoja wypowiedź

.
20 wrz 17:23