Trygonometria
rejczel: 4sin
3x−8sin
2x−sinx+2=0
Rozwiąż równanie
20 wrz 16:22
Vizer: Pomocnicza t i t∊<−1,1> i jedziesz.
20 wrz 16:25
Trivial:
sinx = ξ
4ξ3 − 8ξ2 − ξ + 2 = 0
4ξ2(ξ−2) − (ξ−2) = 0
(ξ−2)(4ξ2−1) = 0
(ξ−2)(2ξ−1)(2ξ+1) = 0
ξ = ?
20 wrz 16:26
rejczel: tak juz probowałem ale nie wiem dlaczego ale mi nie wychodzi tak jak w odp
20 wrz 16:27
Vizer: Ładnego wężyka, żeś walnął
20 wrz 16:27
Trivial:
t jest nudne.
20 wrz 16:27
VEVO: pomocnicza t , nic nie zmieni ale uprości wizualnie
sin x=t
4t
3−8t
2−t+2=0
4t
2(t−2) −1(t−2)=0
(t−2)(4t
2−1)=0
t=2 − odrzucamy, wiadomo dlaczego
zatem odpowiedź do tego zadania będzie
x∊{π}{6} +2kπ ⋁ {5π}{6}+2kπ
20 wrz 16:30
Trivial: Jak to nie wychodzi?
20 wrz 16:30
20 wrz 16:32
rejczel: juz wiem czemu banalny bład popełniłem

juz wszystko gra
20 wrz 16:32
VEVO:
mam nadzieje ze nigdzie sie nie pomyliłem
20 wrz 16:32
Vizer: | | 1 | |
A rozwiązanie − |
| wcięło   |
| | 2 | |
20 wrz 16:32
VEVO: taak , oczywiście że jeszcze rozwiązanie −1/2 ale to już zostawmy autorowi
20 wrz 16:34