Całki nieoznaczone
Piotr student: Zadanie
Obliczyć całkę:
∫(x2+4)5 x dx
20 wrz 12:19
Godzio:
x
2 + 4 = t
2xdx = dt
| | 1 | |
xdx = |
| dt, dalej rób sam |
| | 2 | |
20 wrz 12:28
Piotr student: Godzio możesz mi to wytłumaczyć co napisałeś wyżej
20 wrz 12:58
Godzio:
Zastosowałem podstawienie, zróżniczkowałem obustronnie i podzieliłem na 2
20 wrz 13:02
Piotr student: x2+4=t to rozumiem Godzio wykonałeś podstawienie
a skąd ci wyszło 2xdx=dt proszę o wytłumaczenie Godzio
20 wrz 13:15
Piotr student: Trivial,Eta, Godzio wytłumaczcie mi to co napisałem w post 13:15
20 wrz 13:20
20 wrz 13:22
Piotr student: rozumiem już co mam dalej liczyć Godzio
20 wrz 14:04
gwiazda: | | 1 | |
Podstawiasz t i |
| dt i liczysz całkę |
| | 2 | |
20 wrz 14:17
20 wrz 14:18
20 wrz 14:21
Piotr student: 2x*dx=dt/:2
20 wrz 14:21
20 wrz 14:23
gwiazda: Napisałam to wyżej co dalej

Utrudniasz sobie życie
20 wrz 14:25
Piotr student: Godzio, Trivial powiedzcie co dalej liczyć chcę się tego nauczyć
20 wrz 14:26
Piotr student: podastawienie zrobiłem teraz napisałem wyżej do tego momentu co napisałaś gwiazdka
20 wrz 14:28
gwiazda: | | 1 | |
Ze wzoru skorzystać takiego |
| *xa+1 a≠−1 . |
| | a+1 | |
20 wrz 14:28
gwiazda: Wiesz czy Ci zrobić ?
20 wrz 14:28
Piotr student: całkę opuszczam tak
20 wrz 14:30
Piotr student: nie bardzo wiem
20 wrz 14:31
gwiazda: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Tak |
| ∫t5 dt= |
| * |
| *t6+C= |
| *(x 2+4) 6+C rozumiesz ?  |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 12 | |
20 wrz 14:34
Piotr student: | | xa+1 | |
a czasami to nie taki wzór |
| |
| | a+1 | |
20 wrz 14:35
gwiazda: Tak ale przecież napisałam to samo tylko obok x a to samo chyba ?
20 wrz 14:36
gwiazda: Wszystko już wiesz i rozumiesz ?
20 wrz 14:41
Piotr student: nie do końca
20 wrz 14:46
gwiazda: Czego nie rozumiesz słucham
20 wrz 14:47
Piotr student: | 1 | | t5+1 | | 1 | | t6 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 2 | | 5+1 | | 2 | | 6 | |
20 wrz 14:49
Piotr student: na krzyż mnoże i wynik mi nie wychodzi
20 wrz 14:50
gwiazda: | | t6 | |
No właśnie to jest |
| a potem wracasz do podstawienia co to t |
| | 12 | |
20 wrz 14:50
gwiazda: Licznik razy licznik a mianownik razy mianownik
20 wrz 14:52
Piotr student: cześć Basia
20 wrz 16:26