funkcja kwadratowa
hashiri: Prosze pomozcie mi z tym zadaniem. Jest ono z działu funkcji kwadratowych.
Pole powierzchni prostopadłościanu o podstawie kwadratu wynosi 42, a objętość jest równa
18. Jakie długości mają krawędzie tego prostopadłościanu, jeżeli wiadomo, że wyrażają
się liczbami naturalnymi
8 mar 12:05
bloom: Prosze , niech ktos mi pomoze. Błagam ....
8 mar 12:27
Hashiri: Kochani prosze Was o pomoc Bardzo.
Nie zostawiajcie mnie

Just help me
8 mar 12:49
anna: pole =2a2 +4ab =42
v=a2 *b =18
b=18/a2
a2+2a*18/a2=21
a2+36/a=21
a3-21a+36=0
w(3)=0 - pierwszy pierwiastek
(a3-21a+36)/(a-3)=a2 +3a-12
Δ=57
a1=( - 3-√57)/2 -pierwiastek
a2=( - 3 +√57)/2 -pierwiastek
a1 i a2 nie sa calkowite wiec a=3
b=18/a2
b=18/32
b=18/9
b=2
odp:a=3 b=2
8 mar 14:35
Hashiri: nierozumiem co oznacza w(3)=0
8 mar 16:21