trójkąt
kleopatra999: Dane są wierzchołki trójkąta A = (2,−1), B = (4,2), C = (5,1). Wyznacz:
b) równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka A
20 wrz 00:08
sushi_ gg6397228:
1. prosta BC
2. prosta prostopadla do BC przechodzaca przez A
20 wrz 00:10
kleopatra999: prosta BC= y=−x+6
y=1/x+6
−1=1/2+b
b=−1 1/2

?
20 wrz 00:11
sushi_ gg6397228:
y= ax+b
to prostopadla
20 wrz 00:12
sushi_ gg6397228:
tak długo poprawiasz błąd
20 wrz 00:24
Gustlik: Dane są wierzchołki trójkąta A = (2,−1), B = (4,2), C = (5,1). Wyznacz:
b) równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka A
| | yC−yB | | 1−2 | | −1 | |
aBC= |
| = |
| = |
| =−1 → nie ma potrzeby obliczania całego równania |
| | xC−xB | | 5−4 | | 1 | |
boku BC, wystarczy sam współczynnik kierunkowy.
Prosta h
A jest prostopadła do BC:
y=x+b
Podstawiam współrzędne A:
−1=2+b
−3=b
b=−3
Odp: y=x−3
20 wrz 00:45