funkcja kwadratowa
Iga: Mam prośbę o pomoc z zadaniem:
Pierwiastkiem równania x2+bx+c = 0 jest liczba 7. Drugi pierwiastek istnieje i też jest
liczbą całkowitą. Wśród niżej podanych liczb c jest równe:
A. 24
B. 15
C. 8
D. 21
19 wrz 23:36
ICSP: zauważ że a = 1
drugi pierwiastek oznaczamy jako x
2
(x−7)(x−x
2) = coś + ... + −7x
2
czyli c = −7x
2
i po kolei sprawdzamy
24 = −7x
2 ⇔ x
2 =

Pamiętaj że x
w musi należeć do całkowitych
odp. D
19 wrz 23:39
Iga: Ooo! Świetnie! Wielkie dzięki

!
19 wrz 23:42
ICSP: nie xw tylko x2
19 wrz 23:43
Eta:
ze wzorów Vieta
x1*x2= c => 7x2= c x2€ C więc x2=3 to c= 21
odp: D)
19 wrz 23:44
ICSP: a co jeżeli koleżanka nie zna wzorów Viet'a?
19 wrz 23:46
Eta:
To niech pozna !..... bo sek. myślenia i ............. mamy wynik
19 wrz 23:48
Iga: ICSP, a to c chyba będzie równe 7x2, prawda? Ale to dalej nie zmienia wyniku, bo
21 =7x2, czyli x2=3 ∊C. Dobrze myślę?
19 wrz 23:49
ICSP: nie zmienia wyniku. Sprawiło by tylko to że źle byś policzyła drugie miejsce zerowe, ale na
twoje szczęście nie pytają o nie w zadaniu.
19 wrz 23:52
Iga: Dziękuję!
19 wrz 23:54
Eta:
19 wrz 23:54
Gustlik: Eta ma rację

! Róbmy prostymi metodami, a nie naokoło. Proponuje jeszcze raz "mój"
program, u mnie wzory Viete'a są na PODSTAWACH

!
20 wrz 00:05