Cześć
Mam problem z takim zadaniem:
"Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnej funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c, a≠0.
a)Wyznacz współczynniki a, b, c.
b)Przedstaw trójmian w postaci iloczynowej.
Jak się za to zabrać?
| b | b | |||
− | = −3 ( bo p=−3, p= − | ) | ||
| 2a | 2a |
| 1 | ||
Z układu otrzymasz: a=− | , b=−3, c=−2,5 | |
| 2 |
| 1 | ||
Odp. y=− | (x+5)(x+1) | |
| 2 |
| 1 | ||
0=a(−1+3)2+2 => a= − | ||
| 2 |
| 1 | ||
postać iloczynowa : f(x)= = − | ( x+5)(x+1) | |
| 2 |
| 1 | ||
ogólna : f(x)= − | x2−3x −2,5 | |
| 2 |