x
xyz: | | |x| | |
witajcie, czy mógłby ktoś narysować wykres funkcji |
| gdyż mój rysunek jest inny od |
| | x−1 | |
tego w odpowiedziach, i nie wiem gdzie popełniłem błąd..
19 wrz 22:57
Jack:

lim
x→∞ f(x)=1
lim
x→−∞f(x)=−1
Miejsce zerowe widać, że f(0)=0
lim
x→1+ f(x)=+∞
lim
x→1− f(x)=−∞
19 wrz 23:04
Jack:
można tez rozpisać z def. moduł
| | ⎧ | xx−1 dla x≥0 | |
| f(x)= | ⎨ | | i teraz sobie spokojnie rysować.
|
| | ⎩ | −xx−1 dla x<0 | |
19 wrz 23:07
Vizer: | | ⎧ | xx−1 dla x≥0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −xx−1 dla x<0 | |
| | ⎧ | x−1+1x−1 dla x≥0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x−1)−1x−1 dla x<0 | |
| | ⎧ | 1x−1+1 dla x≥0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1x−1−1 dla x<0 | |
19 wrz 23:10
xyz: Ok, to rozwiało moje wątpliwości, na niedokładnym rozwiązaniu wykres dla x<0 wyglądał jak
funkcja liniowa. Dziękuję za pomoc
19 wrz 23:15