liczby
kleopatra999: loczyn dwóch liczb niewymiernych może byc liczbą wymierną lub niewymierną.
Mógłby mi to ktoś wyjaśnić? Tylko tak prostym językiem i w miare szczegółowo
19 wrz 22:31
Eta:
√2*√2= 2 −−− wymierna
√2*√3= √6 −−− niewymierna
19 wrz 22:35
Vizer: √2*√8=√16=4∊W
√2*√3=√6∊NW
19 wrz 22:36
Vax: √2 * √3 = √6 − niewymierne
(2−√2)*(2+√2) = 2 − wymierne.
19 wrz 22:36
Trivial:
Widzę, że wszyscy wpadli na podobny przykład.
19 wrz 22:45
Eta:
no to taki:
3√5*
3√25=
3√125= 5 −−− wymierna
19 wrz 23:05