tym razem trudniejsze
Róża: dla jakich wartości parametru a, zbiór rozwiązań nierówności: (19)3x−8> √34x2+2a
zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności 2x2+6x<a2−4
19 wrz 22:25
ZKS:
Ojj nad tym chwilkę będę musiał pomyśleć.
19 wrz 22:43
Róża: heh ja myśle nad tamtym, utknęłam w tej metodzie wyznacznikowej, sama już nie wiem co mam
wyliczyć, bo są trzy niewiadome. Wiem, że w tym jest to całe "t" ale sie gubie. Także jakbyś
mógł jeszcze tamto zadanie troche rozpisać

bede wdzięczna
19 wrz 22:47
ZKS:
W tym poprzednim zadaniu czegoś nie rozumiesz?
19 wrz 22:53
Róża: tak, ale już rozumiem, zrobiłam

ale z tym tutaj to nie zabardzo
19 wrz 23:02
Jack:
wyznacz najpierw zb. rozw. w zależności od a dla pierwszego przypadku.
19 wrz 23:05
ZKS:
A w tej pierwszej nierówności zamiast a nie ma jakiejś normalnej liczby?
19 wrz 23:12
Róża: niestety nie...
19 wrz 23:34
ZKS:
Sugerując się
Jack'a podpowiedzią
9
−3x + 8 > 9
x2 + 1/2a
| | 41 | |
Dla Δ > 0 ⇒ a < |
| zbiór rozwiązań będzie wyglądał tak (x1 ; x2) x1 < x2. |
| | 2 | |
| | 41 | |
Dla Δ ≤ 0 a ≥ |
| będzie to zbiór pusty. |
| | 2 | |
2x
2 + 6x < a
2 − 4
Δ = 9 + 2a
2 − 8 = 2a
2 + 1 dla każdego x ∊ R Δ > 0
19 wrz 23:42
ZKS:
Trzeba będzie prosić o pomoc najlepszych bo ja już się powoli poddaję.
19 wrz 23:59
Róża: to nic

dzieki i tak!
20 wrz 00:05
sushi_ gg6397228:
po prostu trzeba policzyc x1, x2 z pierwszego; potem x3,x4 z drugiego
x3<x1 <x2 <x4
+ 2 wersja Δ<0 dla rownania pierwszego (brak rozwiazan) a wiadomo ze zbior pusty nalezy .....
20 wrz 00:09
ZKS:
| | a2 | | 1 | |
x2 + 3x − |
| + 2 = x2 + 3x + |
| a − 8 |
| | 2 | | 2 | |
a
2 + a − 20 = 0
(a + 5)(a − 4) = 0 ⇒ a = − 5 ⋁ a = 4
Dla a ≤ −5
| | 1 | |
Zbiór ( |
| )3x − 8 > √34x2 + 2a będzie się zawierał w zbiorze |
| | 9 | |
2x
2 + 6x < a
2 − 4.
| | 1 | |
Dla a ∊ (−5 ; 4) ( |
| )3x − 8 > √34x2 + 2a nie będzie się zawierał w zbiorze |
| | 9 | |
2x
2 + 6x < a
2 − 4.
Dla a ∊ <4 ;
∞) będzie się zawierał w zbiorze
2x
2 + 6x < a
2 − 4.
Nie wiem czy na pewno dobrze ale tak mi się zdaję.
20 wrz 00:26
ZKS:
Masz może do tego odpowiedzi?
20 wrz 00:28
Róża: no właśnie nie mam... jutro w szkole sie dowiem czy dobrze
20 wrz 00:35
ZKS:
Okej to jak coś napisz jakie odpowiedzi i jak wygląda rozwiązanie.

Według mojej odpowiedzi
to dla a ∊ (−
∞ ; −5> ∪ <4 ;
∞) zawiera się ale nie dam za to zadanie głowy.

A skąd masz
takie zadania?
20 wrz 00:41
Róża: eh nie robiliśmy tego na lekcji jednak... nauczyciel nam dyktuje

jestem w mat fizie więc nie
są najłatwiejsze
20 wrz 19:07
ZKS:
To musisz mieć fajnego nauczyciela.

Ale wiesz tak sobie myślałem to wystarczyło zobaczyć
kiedy
| | a2 | | 1 | |
x2 + 3x − |
| + 2 ≥ x2 + 3x + |
| a − 8. |
| | 2 | | 2 | |
Rozwiązując tą nierówność będziemy wiedzieli kiedy będzie się zawierała.
20 wrz 21:23