kamień 20 m/s
kamyk : Pionowo w górę wyrzucono kamień nadając mu szybkość 20 m/s. Korzystając z zasady zachowania
energii oblicz:
a) jak wysoko wzniesie się kamień
b) jaką będzie miał szybkość w połowie maksymalnej wysokości
c) jaką będzie miał szybkość gdy powróci na poziom wyrzutu
19 wrz 22:06
kamyk pomocnik: mv²/2=mgh |/m
v²/2=gh |/g
h=v²/2g
h=(20m/s)²/2*(10m/s²)=(400m²/s²)/20m/s²=20m
Odpowiedź.Kamień wzniesie się na wysokość 20m.
19 wrz 22:12
alsdf: mógłby mi ktoś powiedzieć co tutaj jest stałą fizyczną i jak to jest liczone , chciałem sie
zorientować poniewaz za niedlugo bede przerabiał ten dział.
20 wrz 11:22
Trivial:
Gdy mamy do czynienia z siłami zachowawczymi, to:
↙Energia potencjalna ciała w punkcie A
KA + UA = KB + UB ← prawo zachowania energii.
↖ Energia kinetyczna ciała w punkcie A
20 wrz 11:31