Geometria
Shadow: W równoległoboku ABCD, który nie jest rombem, bok AB jest zawarty w prostej o równaniu y=3x+7.
Wierzchołek A to punkt przecięcia tej prostej z osią Oy. Środkiem symetrii tego równoległoboku
jest punkt S(4,4), a przekątna AC dzieli ten równoległobok na dwa trójkąty równoramienne.
Oblicz współrzędne wierzchołka C oraz B tego równoległoboku. Wykonaj rysunek w układzie
współrzędnych.
19 wrz 21:55
9: up
20 wrz 10:03
VEVO: ale czego niewiesz?
20 wrz 11:09
VEVO: zadania za Ciebie nie zrobimy , możemy Ci pomóc ale musisz wykazać się inicjatywą
20 wrz 11:10
...:
zauważ, że prosta y=3x+7 przecina oś 0Y w punkcie ...

?
a więc punkt A ma współrzędne ...

?
Znając współrzędne punktów A i S ... wyznaczysz współrzędne punktu C
Wykorzystując info, że IACI=ICBI i fakt, że B leży na prostej y=3x+7 ( więc jego współrzędne
spełniają równanie prostej) wyznaczysz współrzędne punktu B ... powodzenia−
20 wrz 11:17
9: czyli jedna współrzędna A będzie 0 ( ? ; 0 )
20 wrz 12:55
Godzio:
A(0,x), to co Ty napisałeś tyczy się osi OX
20 wrz 13:03
roman:

mój rysunek ,,, może go ktoś spr. >?
ALE WYDAJE MI SIĘ ŻE JEST ZŁY ...
20 wrz 13:10
9:
0Y
( TU SĄ IKSY ; TU SĄ IGREKI )
0X
( TU SĄ IKSY ; TU SĄ IGREKI )
20 wrz 13:13
9: Godzio
20 wrz 13:19
Godzio:
Odruchowo napisałem, chodziło mi A(0,y)
20 wrz 13:21
9: A ( 0 ; 7 ) tak
20 wrz 13:23
Godzio:
Tak
20 wrz 13:23
Godzio:
Co do rysunku, to jest trapez, a on nie jest równoległobokiem
20 wrz 13:24
roman: a masz jakiś pomysł jak to było trzeba narysować >?
20 wrz 13:25
Godzio:
Ta informacja "przekątna AC ... " jak myślisz o czym nam mówi ?
20 wrz 13:25
Godzio:
Narazie nie ma co rysować, mamy dany tylko jeden punkt i prostą
20 wrz 13:26
roman: kwadrat>?/ prostokąt >>? raczej to pierwsze
20 wrz 13:29
Godzio:
Tego jeszcze określić nie możemy, trzeba powiedzieć najogólniej − romb, teraz jakie on ma
własności ?
20 wrz 13:30
9: poczekajcie a to nie będzie tak
A( 0 ; 7 ) S ( 4 ; 4 ) C ( bedzie odcinkiem AS w tej samej linii )
20 wrz 13:31
Godzio: Będzie
Środek symetrii to inaczej środek przekątnych
20 wrz 13:33
9: tylko jak to obl...
20 wrz 13:34
Godzio:
Ze wzoru na środek odcinka
S(4,4) jest środkiem odcinka AC więc:
| | 0 + xC | | 7 + yC | |
S(4,4) = ( |
| , |
| ) ⇒ xC = 8, yC = 1 |
| | 2 | | 2 | |
Teraz wyznaczamy współczynnik prostej AC i równanie prostej prostopadłej do AC przechodzącej
przez S, a dalej kombinuj, dodam że trzeba zrobić układ równań tej prostej i ...
20 wrz 13:37
roman: C( 8 ; −4 ) >?
20 wrz 13:37
roman: ups...
20 wrz 13:37
Godzio: Tak mi wyszło, warto zrobić rysunek czy wszystko się zgadza
B(−5,−8)
D(13,16)
20 wrz 13:43
Godzio:
Zadanie pozostawiam do rozwiązania, a ja już uciekam
20 wrz 13:44
9: szczerze mówiąc nie wiem jak doszłeś do tego że C= ( 8 ; 1 ) możesz pokazać
20 wrz 13:46
9: no ok dzięki ....
20 wrz 13:46
9: elo
20 wrz 14:29
roman: nie powiem że to zadanie mnie też interesuje ....
20 wrz 15:53
9: a
20 wrz 19:04
...: coś Ci jeszcze nie pasi?
20 wrz 19:06