*
Róża: dany jest układ równań:
(0,5)m*x−2y=1
x−y=(0,5)m
a) określ liczbę rozwiązań tego układu w zależności od parametru m
b) wyznacz te wartości parametru m dla których para liczb:x,y spełniająca układ, jest parą
liczb niedodatnich
19 wrz 21:53
ZKS:
Fajne zadanka.
| | 1 | |
Oznaczmy sobie ( |
| )m = t ⋀ t > 0 |
| | 2 | |
{tx − 2y = 1
{x − y = t
Korzystamy z metody wyznaczników.
| | 1 | |
Dla t ≠ 2 mamy jedno rozwiązanie ( |
| )m ≠ 2 ⇒ m ≠ −1 |
| | 2 | |
Dla t = 2 ⋀ t = 1 ⋀ (t = 1 ⋁ t = −1) jednak −1 nam odpada ze względu na założenia.
| | 1 | | 1 | |
( |
| )m = 2 ⇒ m = −1 ⋀ ( |
| )m = 1 ⇒ m = 0 mamy nieskończenie wiele rozwiązań. |
| | 2 | | 2 | |
Dla t = 2 ⋀ t ≠ 1 mamy układ sprzeczny
| | 1 | | 1 | |
( |
| )m = 2 ⇒ m = −1 ⋀ ( |
| )m ≠ 1 ⇒ m ≠ 0. |
| | 2 | | 2 | |
19 wrz 22:16
Róża: aaa faktycznie, trzeba było od razu oznaczyć

dzięki, długo bym błądziła

zaraz wrzuce
jeszcze jedno
19 wrz 22:20
ZKS:
Oczywiście się walnąłem
| | 1 | |
Dla t = 2 ⋀ t = |
| ⋀ (t = 1 ⋁ t = −1) |
| | 2 | |
czyli m = −1 i
m = 1
czyli m = −1 i
m = 1
19 wrz 22:28
ZKS:
Chyba śpiący już jestem.
czyli m = −1 i m = 1 i m = 0 nieskończenie wiele rozwiązań
czyli m = −1 i m ≠ 1 i m ≠ 0 układ nieoznaczony.
Przepraszam za te pomyłki.
19 wrz 22:30
ZKS:
Jedno rozwiązanie mamy wtedy kiedy W ≠ 0
| | 1 | |
−t + 2 ≠ 0 t ≠ 2 ( |
| )m ≠ 2 ⇒ m ≠ − 1. |
| | 2 | |
Nieskończenie wiele rozwiązań mamy wtedy kiedy W = 0 ⋀ W
x = 0 ⋀ W
y = 0
−t + 2 = 0 ⋀ 2t − 1 = 0 ⋀ t
2 − 1 = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
t = 2 ⋀ t = |
| ⋀ t = ±1 ( |
| )m = 2 ⋀ ( |
| )m = |
| ⋀ ( |
| )m = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
m = −1 ⋀ m = 1 ⋀ m = 0
Układ sprzeczny mamy wtedy kiedy W = 0 ⋀ (W
x ≠ 0 ⋁ W
y ≠ 0)
−t + 2 = 0 ⋀ (2t − 1 ≠ 0 ⋁ t
2 − 1 ≠ 0)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
t = 2 ⋀ (t = |
| ⋁ t = ±1) ( |
| )m = 2 ⋀ (( |
| )m = |
| ⋁ ( |
| )m = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1)
m = −1 ⋀ (m = 1 ⋁ m = 0)
19 wrz 23:08