kinematyka
Niki: jeszcze trochę kinematyki
znalazłam jeszcze takie zadanie.. trzeba tu chyba ułożyć równania ruchu, nie wiem jednak jak..
proszę o wskazówki
Samochód wyjechał z miejscowości A do B z szybkością 70 km/h, a z miejscowości B odległej od A
o 120 km wyjechał samochód z szybkością 45 km/h. Jak daleko od miejscowości A minęły się
samochody
i po jakim czasie ?
19 wrz 20:41
Niki: proosze o pomoc
19 wrz 21:00
dero2005:

S = 120 km
t − czas po jakim się minęły
x = v
A*t
y = V
B*t
x + y = S
v
A*t + v
B*t = 120
t(v
A + v
B) = S
t(70 + 45) = 120
x = 1,043*70 = 73 km → odległość minięcia się od punktu A
19 wrz 21:04
Niki:

WIelkie dzieki !
a moge prosic jeszcze o pomoc w jednym ?
Samochód jadący ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem 0,05 m/s2 mija miejscowość
A
z szybkością 20 m/s.
a) Napisz równanie ruchu tego samochodu.
b) Oblicz, jak daleko od miejscowości A znajduje się miejscowość B, do której jechał 10 minut ?
zrobiłam B, ale nie wiem czy dobrze:
s=v
0t +
at22=20
*600 +
0,05* 60022=21000m=21km
nie wiem jak napisać równanie ruchu...
zrobiłam sobie ten powyzej rysunek
i zastanawiam się czy postać równania ruchu przyjmuje po prostu
x=x
0 + a(wektor)
* Δt
19 wrz 21:19
Niki: bardzoo prosze o pomoc
19 wrz 21:30
Trivial:
Dane:
a) Ustawiając miejscowość A jako początek naszej
czasoprzestrzeni i przy założeniu, że
samochód porusza się po linii prostej, mamy równanie ruchu:
| | 1 | |
x(t) = v0t + |
| at2. ← podstawić dane. |
| | 2 | |
b) t
0 = 10 min = ... s
x(t
0) = ? ← podstawić dane do wzoru.
19 wrz 21:36
Trivial: Czyli masz b) dobrze.
19 wrz 21:39
Niki: dzieki !
19 wrz 22:09
Trivial: Proszę!
19 wrz 22:49
michau: a dlaczego w tym pierwszym zad km/h nie sa zamienione na m/s, km na m, h na s ?
20 wrz 14:52
michau: ?
20 wrz 15:08
michau: pomozcie, prosze !
20 wrz 16:07
Trivial: A dlaczego niby mamy zamieniać na m/s?
20 wrz 16:13
michau: hmm a nie powinno się zawsze zamieniać w zadaniach ?
20 wrz 16:17
Trivial: Nie.
20 wrz 16:19
Trivial:
Musisz tylko pamiętać na jakich jednostkach operujesz. Jeżeli masz słabą pamięć, to zamień na
MKS (m, kg, s), ale jeśli wiesz jak zrobić zadanie bez tego to...
20 wrz 16:21
michau: ale nie bedzie bledem jesli z rozpedu zamienie wszystkie na te podstawowe jednostki si, a potem
na koncu wroce do tych "normalniejszych", tzn km/h itd ?
20 wrz 16:22
Trivial: Nie.
20 wrz 16:23