Potęgi
qam: Witam

Próbuję rozwiązać, ale wciąż bez skuteczności, kilka przykładów:
1.Oblicz:
a) [(0,25)
2 : 0,001
3] : (0,5 : 0,01
5)
b)0,027
32
2.Podane liczby zapisz z użyciem symbolu pierwiastka:
a) 0,4
−2,5
Proszę o pomoc
19 wrz 20:29
qam: Pomoże ktoś w rozwiązaniu?
19 wrz 20:55
marektg: [(0,25)
2 : (0,001)
3] : (0,5 : (0,01)
5) =
| | (0,5)4 : (0,1)9 | |
= |
| = |
| | 0,5 : (0,1)10 | |
| | (0,5)3 | | 0,125 | |
= |
| = |
| = 1,25 |
| | (0,1)1 | | 0,1 | |
19 wrz 21:01
marektg: (0,027)32 = ((0,3)3)32 = (0,3)92 = (√0,3)9
(0,4)−2,5= (25)−52 = (52){52 = √52 5
19 wrz 21:09
qam: Dzięki, zapodam odpowiedzi książkowe 1b) 0,09; 2a) 25√10 : 8
19 wrz 21:31
ICSP: 2. zapisałaś chyba na odwrót potegę.
| | 2 | | 5 | | 25√5 | | 25√10 | |
c) ( |
| )−2,5 = ( |
| )2,5 = |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | 4√2 | | 8 | |
19 wrz 21:33
qam: No i super, jeszcze tylko 1b)
19 wrz 21:36
ICSP: jaka jest potęga w b?
19 wrz 21:37
qam: 32
trzy−drugie
19 wrz 21:38
ICSP: to nie wyjdzie 0,09
| | 2 | |
z potęgi |
| tyle wychodzi. |
| | 3 | |
19 wrz 21:46
qam: Racja, dzięki wielkie za pomoc.
19 wrz 21:49
qam: W podręczniku jest 3/2, ale nie otrzymamy wtedy 0,09.
Możesz powiedzieć mi jeszcze jak przekształcić ten ułamek (38)−12 na ułamek o
podstawie 2? Czy jest to możliwe(potrzebne mi do zadania).
19 wrz 21:52
ICSP: | | 3 | | 2√2 | | 2√6 | |
( |
| )−0,5 = |
| = |
| |
| | 8 | | √3 | | 3 | |
19 wrz 22:37