wierzchołki
gipcio: Punkty A(−5,3) i C (2,3) są przeciwległymi wierzchołkami prostokata ABCD. Ile jest równy
promień okręgu opisanego na tym prostokącie ?
19 wrz 20:01
marektg: Promień okręgu opisanego na prostokącie jest równy połowie długości przekątnej tego prostokąta,
więc w Twoim przypadku jest to połowa długości odcinka AC
|AC|2=(2−5)2+(3−3)2
|AC|2=9
|AC|=3
r= 12 |AC| = 12 * 9 = 92
19 wrz 21:17
dero2005:
r = 12|AC| = 12*3 = 32
19 wrz 21:43
dero2005:

d =
√(xC−xA)2 + (yC−yA)2 =
√(2+5)2 + (3−3)2 =
√72 = 7
r =
d2 =
72 = 3,5
19 wrz 21:52
gipcio: Dziękuję ogromnie dero2005
20 wrz 13:17