rozłóż
Karola: rozłóż wielomian na czynniki
w(x)=x3+x−2
19 wrz 19:55
Vax: .. = x3−x2+x2−x+2x−2 = x2(x−1)+x(x−1)+2(x−1) = (x−1)(x2+x+2)
19 wrz 19:55
Karola: x3−x2+x2−x+2x−2
skąd to wziąłeś ?
19 wrz 19:58
Vax: Zauważyłem, że x=1 jest pierwiastkiem więc specjalne pod to grupuje ten wielomian, żeby móc
wyciągnąć przed nawias (x−1).
19 wrz 19:59
Vizer: Vax pokazał Ci sprytny sposób rozłożenia wielomianu gdzie nie musisz, szukać pierwiastków,
dzielić wielomianu itd. Po prostu "sztucznie" stworzył x2−x2, co jest równe 0 i później
rozłożył x, a wszystko po to by wyłączyć wspólny czynnik przed nawias.
19 wrz 20:00
Karola: ale nie rozumiem jakie x=1 jest pierwiastkiem ?
19 wrz 20:02
Vizer: Nie rozumiem pytania
19 wrz 20:04
Karola: a możesz mi jeszcze rozpisać 2x3−x2−1
19 wrz 20:10