...
załamana;(: Czworościan foremny przecieto płaszczyną przechodzącą przez jeden z wierzchołków podstawy
i środki dwóch krawędzi. Jkao przekrój otrzymano trójkąt o polu równym √11 . Wyznacz
długość krawędzi czworościanu...
8 mar 10:27
Basia: rozwiązuję
9 mar 00:41
Basia:
odcinki, które są bokami przekroju łączą wierzchołek trójkata równobocznego (w
czworościanie foremnym wszystkie ściany są tr.równobocznymi o tej samej krawędzi = a) ze
środkiem przeciwległego boku
są to więc wysokości trójkata o boku a czyli
h = a√3/2
czyli przekrój też jest tr.równobocznym ale o boku h
Pprzekroju = h2√3 /4 = (a√3/2)2*√3/4 =
(a2*3/4)*√3 / 4 = a2*3√3 / 16 = √11
a2*3√3 = 16√11
a2 = 16√11 / 3√3
a2 = 16√33 / 9
a = 44√33 / 3
9 mar 00:48