wk
gipcio: Ile jest równy współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty A(−2,4) i B (4,−5)
19 wrz 19:51
Vizer: Ze wzoru Gustlika

:
| | yB−yA | | −5−4 | | −9 | | 3 | |
a= |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | xB−xA | | 4−(−2) | | 6 | | 2 | |
19 wrz 19:56
gipcio: Jeszcze nie słyszałem o takim

Dziękuję, już zapiszę.
19 wrz 19:58
Mateusz: Dosyc łatwo jest wyprowadzic wzorek na wspołczynni kierunkowy prostej
mamy dwa punkty A=(x
a,y
a) B=(x
b,y
b) oczywiscie x
a≠x
b wiec wtedy wspołrzędne punktów A i B
spełniają równanie tej prostej
równanie kierunkowe prostej to y=ax+b zatem
y
a=ax
a+b i y
b=ax
b+b wyznaczam z obu np b i otrzymuje odpowiednio
y
a−ax
a=y
b−ax
b
ax
b−ax
a=y
b−y
a wyciągam a przed nawias
a(x
b−x
a)=y
b−y
a /:(x
b−x
a)
19 wrz 20:00
Mateusz: Oo widze że
Vizer był szybszy
19 wrz 20:01
gipcio: Dziekuję Mateusz, zapiszę sobie te wzory, przydadzą się bardzo
19 wrz 20:01
Mateusz: Tylko współrzędne punktów zapisz tak jak Vizer czyli A=(xA,yB) B=(xB,yB) znaczy indeksy
x−ów i y−ów żeby sie nie pomieszało ze wspołczynnikiem kierunkowym i wyrazem wolnym b czasami
19 wrz 20:04
Vax: | | 3 | |
@gipcio jakbyś zinterpretował wynik, jakbyś dostał np a = − |
| ? |
| | 0 | |
19 wrz 20:07
gipcio: −30
19 wrz 20:08
Vax: Tak
19 wrz 20:09
gipcio: To bym zinterpretował jako −3
19 wrz 20:09
Mateusz: W życiu
gipcio opamiętaj się
19 wrz 20:10
Vizer: Eh test
Vaxa dla
Gustlika
19 wrz 20:10
gipcio: Próbuję się opamiętać od września

Krok po kroczku
19 wrz 20:12
Mateusz: No to od kiedy to dzielimy przez zero
19 wrz 20:14
gipcio: No nie dzielimy, ale skoro byłoby zero (o ile to możliwe) to bym zapisał samą trójkę
19 wrz 20:15
Mateusz: No to zle byś zrobił tak nie robimy nigdy moze inaczej pomysl dla jakich a i b zachodzi taka
zaleznosc a−b=0

jest to kluczowe do tego czego sie zaraz dowiesz
19 wrz 20:25
gipcio: jeżeli a wynosi tyle samo co b
19 wrz 20:26
Mateusz:

własnie spojrz na moj post z wyprowadzeniem tego wzoru jest tam taki warunek xa≠xb jezeli
taki warunek nie zachodzi zachodzi to znaczy ze mamy do czynienia z tzw funkcją stałą
rysuneczek powyzej wtedy postac kierunkowa takiej prostej nie istnieje. Czy juz rozumiesz o co
biega
19 wrz 20:33
Mateusz: na rysunku powinno byc xa=xb b mi sie troche zlało z x−em
19 wrz 20:34
gipcio: rozumiem, dziękuję śliczne
19 wrz 20:40
Mateusz: Ba co ja napisałem cofam to o funkcji stałej to jest po prostu postac ktora nie jest funkcją
liniową
19 wrz 20:43
Mateusz: Jak widać kazdemu zdarza sie palnąć głupote

po prostu ten wykres nie jest wykresem funkcji
19 wrz 20:46
Vizer: No pewnie

W skrócie:
y=.... jest funkcja
x=a (a−stała) nie jest funkcją
19 wrz 20:47
gipcio: Rozumiem więc xD
19 wrz 20:49