6y
c: Suma trzech kolejnych liczb, będących wyrazami ciągu geometrycznego, jest równa 26. Po dodaniu
do pierwszego wyrazu 1, do drugiego wyrazu 6 i do trzeciego wyrazu 3 otrzymamy trzy kolejne
wyrazy ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
19 wrz 19:46
Vizer: Nic innego nie będzie potrzebne jak użycie własności z ciągu arytmetycznego i geometrycznego.
b2=ac, 2b=a+c
19 wrz 19:48
c: Nie rozumiem.
20 wrz 15:53
ICSP: a,b,c − kolejne liczby
a+b+c = 26
b2 = ac
2b + 12 = a+1+c+3
Układ równań do rozwiązania. Zostawiam go tobie.
odp.
a = 2
b = 6
c = 18
20 wrz 15:56
Vizer:
{a+b+c=26
{b2=ac
{b+6=2(a+1+c+3)
20 wrz 15:58
Vizer: Błąd się wkradł

2(b+6)=a+1+c+3
20 wrz 15:59