Wielokąty podobne
nowa_prawica: Prostokąt o bokach długości 6 cm i 12 cm jest podobny do prostokąta o obwodzie 60cm Oblicz pole
większego prostokąta.
Wynioskowalem tylko z tego, że w prostokącie pierwszym obwód wynosi 32cm i skala podobieństwa
pomiędzy nimi wynosi 8/15. O ile to poprawna skala.
Nie mogę wyciągnąć x i y boków drugiego prostokąta mając na uwadze skale i miary pierwszego,
ale to wychodzą dziwne liczby. W zadaniu tutaj bardziej chodzi o obliczenie pola, ale to już
jest kolejny etap.
19 wrz 19:23
spaso:
612 = xy
2x + 2y = 60cm
w 1 obwód wynosi 2*18 = 36
19 wrz 19:28
19 wrz 19:30