joluś : narysuj wykres funkcji f(x) = |(x+3)(x-1)| / (x+3)(x-1)(x+2)
Jak ja mam to pokolei zrobic? =/
12 kwi 16:39
Sitta: Dziedzina D=R\{-3, -2, 1}. Czyli dla x=-3,x=-2, x=1 funkcja posiada asymptoty pionowe.
Z def. wartości bezwzględnej:
|(x+3)(x-1)| = {*}[(x+3)(x-1) dla (x+3)(x-1)≥0] albo {**}[-(x+3)(x-1) dla
(x+3)(x-1)<0]
Z tych warunków wynika, że |(x+3)(x-1)| = (x+3)(x-1) dla x∈(-∞, -3)u(1,∞) oraz
|(x+3)(x-1)| = -(x+3)(x-1) dla x∈(-3,1).
Po podstawieniu do f(x) i skróceniu otrzymujemy funkcje:
f(x) =1/(x+2) dla x∈(-∞, -3)u(1,∞) { wykres funkcji y=1/x przesuń o wektor [-2,0]}
f(x)= -1/(x+2) dla x∈(-3,1) { wykres funkcji y=-1/x przesuń o wektor [-2,0]}
13 kwi 12:30
Sitta: Wykres wygląda tak: www.swesierski.republika.pl/Jola.html
13 kwi 12:34