równanie wymierne
Marta: Rozwiąz równanie wymierne:(x+5)/(3x−6)−(2x−3)/(2x−4)=1/2
19 wrz 19:10
M:
10 mar 16:23
Mei Lin:
| (x+5)(2x−4)−(2x−3)(3x−6) | | 1 | |
| = |
| |
| (3x−6)(2x−4) | | 2 | |
| −4x2+27x−38 | | 1 | |
| = |
| |
| 6x2−24x+24 | | 2 | |
2(−4x
2+27x−38)=6x
2−24x+24
−8x
2+54x−76=6x
2−24x+24
−14x
2+78x−100=0
14x
2−78x+100=0 /(:2)
7x
2−39x+50=0
Δ=(−39)
2 −4*7*50=121
| | 39−11 | | 28 | |
x1= |
| = |
| =2 (wypada z dziedziny rozwiążan |
| | 14 | | 14 | |
| | 39+11 | | 50 | | 25 | |
x2= |
| = |
| = |
| |
| | 14 | | 14 | | 7 | |
10 mar 16:59