równanie
gipcio: Ile rozwiązań ma to równanie?
19 wrz 18:58
Vax: Dziedzina, po ustaleniu przyrównaj licznik do 0.
19 wrz 19:00
gipcio: Co mam ustalić? xD
19 wrz 19:02
Vax: Na początku dziedziną jest x ∊ R, dziedzina, czyli jakie wartości może przyjmować argument (x).
Wiemy, że nie można dzielić przez 0. Przyrównaj mianownik (x2−5) do zera, oblicz dla jakich
iksów mianownik się zeruje (czyli ta równość zachodzi) i dane iksy usuń z dziedziny.
19 wrz 19:04
gipcio: x2−5=0
x2=5
x= √5 v √−5
D∊R {5 i −5}
19 wrz 19:44
gipcio: 5−x=0
5=x
19 wrz 19:46
Vax: x = √5 v x = −√5
Teraz te rozwiązania wyrzucasz z dziedziny i przyrównujesz licznik do 0.
19 wrz 19:46
gipcio: Jak będziesz i nie zapomniałeś to liczę, że sprawdzisz, bo mi bardzo pomogłeś. Jestem wdzięczny
19 wrz 19:46
gipcio: Czyli ma jedno rozwiązanie bo 5 jest w dziedzinie, tak ?
19 wrz 19:48
Vax: Wydaje mi się, że masz po prostu parę literówek, zamiast x = √−5, powinno być x = −√5
(√−5 nie jest rzeczywisty), więc dziedziną jest x ∊ R \ {−√5 ; √5 }, przyrównując
licznik do 0 jak słusznie zauważyłeś dostajemy x=5, wynik mieści się w dziedzinie, więc dane
równanie ma 1 rozwiązanie.
19 wrz 19:50
Vax: Tak.
19 wrz 19:50
gipcio: Dzięki, jesteś w porządku
19 wrz 19:51
Vax: Dzięki
19 wrz 19:52