Fizyka
TOmek: Promień swietlny przechodzi z diamentu n
d=2,4 do wody n
w=1,33. Oblicz prędkośc swiatła w
| | m | |
wodzie , wiedząc ,ze predkosc swiatła w diamencie wynosi vs=1,25*108 |
| . Czy jest |
| | s | |
mozliwe zjawisko całkowitego wew. odbicia promienia swietlnego przechodzącego ze szkła do
wody, jesli tak oblicz sinα
gr.
Proszę o pomoc
19 wrz 18:56
TOmek: ktoś da rade pomoc?
19 wrz 19:04
Trivial: Snell's Law?
19 wrz 19:06
TOmek: wiem, wiem ale nie wiem jak to zrobić, jaki wzór, słaby jestem z fizy , a nie powiem ,ze
zrobienie takiego zadania na jutrzejszej lekcji może skutkowac dobra oceną

Prosze o pomoc
19 wrz 19:20
19 wrz 19:21
TOmek:
n
szkła=1,5
| | 1,33 | |
sinαgr= |
| ≈0,8866≈62o dobrze? |
| | 1,5 | |
19 wrz 19:27
19 wrz 19:31
Trivial:
Źle przeczytałem...
Masz dobrze, tylko nieformalny zapis.
19 wrz 19:34
TOmek: danke
19 wrz 19:45
Trivial: Chyba, że źle podzieliłeś, bo nie sprawdzałem rachunków.

Koncepcja OK.
19 wrz 19:46