miejsce
gipcio: | | ⎧ | −2x+5 dla x\<2 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x−2 dla x>2 | |
19 wrz 18:55
Vax: Miejsce zerowe ? Przyrównaj tą funkcję na górze i na dole do 0 i sprawdź czy wynik jest w
dziedzinie, jeżeli jest to to jest miejscem zerowym.
19 wrz 18:56
gipcio: ile ma miejsc zerowych
19 wrz 18:56
Vax: No to zrób to co napisałem przed chwilą i policz ile dostałeś wyników.
19 wrz 18:57
gipcio: w jaki sposób się przyrównuje?
19 wrz 18:59
Vax: No to 1, −2x + 5 = 0
19 wrz 18:59
gipcio: Nie rozumiem. x\<2=0
x−2=0
x>2=0
O to chodzi czy co?
19 wrz 19:02
Vax: Nie patrz na razie na założenie. Masz proste równanie do obliczenia:
−2x+5 = 0
Pokaż co dostajesz.
19 wrz 19:05
gipcio: −2x+5 = 0
−2x=5
x= −2,5
19 wrz 19:06
gipcio: pewnie nawet źle obliczyłem
19 wrz 19:06
Vax: Źle, przenosząc liczbę na 2 stronę zmieniamy jej znak.
19 wrz 19:07
gipcio: czyli 2x=5 czyli −2x=−5 ?
19 wrz 19:08
Vax: Z/w idę na kolację, spróbuj to dokończyć.
19 wrz 19:09
młody matematyk: tak
19 wrz 19:09
młody matematyk: to znaczy że x=2,5
19 wrz 19:10
gipcio: Smacznego
19 wrz 19:11
gipcio: Czyli tak −2x+5=0
2x=5
x=2,5
19 wrz 19:12
gipcio: x−2=0
x=2
19 wrz 19:13
młody matematyk: x\<2 co to znaczy? mniejsze lub równe czy po prostu coś Ci nie poszło przy pisaniu?
19 wrz 19:14
gipcio: Mniejsze lub równe, no ale właśnie nie wiem jak mam napisać mniejsze lub równe. Powiesz mi jak
się je pisze ?
19 wrz 19:16
gipcio: jest na panelu, a ja szukałem w kodach xD
19 wrz 19:17
młody matematyk:
19 wrz 19:17
młody matematyk: wiec czy wynik jest w dziedzinie?
19 wrz 19:20
gipcio: Nie jest. Gdyż wyszedł mi taki numer
x=2,5 dla≤2 oraz
2=2 dla x>2
19 wrz 19:22
gipcio: Czyli wychodzi na to, że nie ma miejsc zerowych
19 wrz 19:24
gipcio: Vax, jak zjesz kolację to sprawdź koniecznie.
19 wrz 19:25