funkcje
gipcio: Dla jakich wartości ta funkcja nie ma miejsc zerowych i dlaczego?
f(x)=−(x−2)2+b
a) b=0
b) b=4
c) b<0
d) b>0
19 wrz 18:42
kachamacha: c
19 wrz 18:45
Vax: Dla b<0, wtedy funkcja zawsze będzie przyjmowała wartości ujemne(dlaczego?)
19 wrz 18:46
gipcio: Sama odpowiedź mnie nie interesuje, bo mam ją w książce. Ja chcę to zrozumieć.
19 wrz 18:46
kachamacha: a spróbuj naszkicować ten wykres ( bez b)
19 wrz 18:47
gipcio: Dziekuję VAX, to logiczne nawet. Ale ja jestem zbyt głupi i nie rozumiem. Tegoroczny
maturzysta.
19 wrz 18:47
Darth Mazut: 1) Podstawa teoretyczna mówi, że funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych, jeśli Δ<0
2) Rozpisz tą funkcję, którą masz tzn podnieś ten nawias faktycznie do kwadratu
3) Podstaw odpowiednio do wzoru na deltę: Δ=b2−4ac
4) Wylicz, skróć to co się da (o ile się coś skraca xP)
5) Wylicz nierówność
6) Gotowe!
19 wrz 18:55