Bardzo prosze o wytłumaczenie jak się udowadnia takie rzeczy. :(
Agula: Udowodnij, że ze wszystkich prostokątów o danym obwodzie największe pole ma kwadrat.
19 wrz 18:38
Trivial:
Oznaczmy obwód poprzez L i jeden z boków przez x.
Pole wtedy wyraża się przez wzór:
P = x(L−x) //dlaczego?
↖ znaleźć maksimum dla tej funkcji.
19 wrz 18:42
Agula: za wiele to mi to nie mówi
19 wrz 18:59
Trivial: Wkradł się błąd i nikt nawet nie zauważył.
Niby proste, a jednak...

Poza tym wszystko OK.
19 wrz 19:00
Trivial:
Za wiele Ci to nie mówi? To jest już rozwiązane zadanie praktycznie.
19 wrz 19:01
Agula: Nie rozumiem, możesz mi to jeszcze raz dokładnie wytłumaczyć?
19 wrz 19:22
Trivial:
Boki: x,y
Zastanów się czym jest obwód w prostokącie? L = 2(x+y)
Czym jest połowa obwodu? (x+y)
| | L | |
Czym jest pole prostokąta? xy = x( |
| −x) |
| | 2 | |
Jak znajdujemy maksimum np. funkcji x(5−x)? a<0, czyli p=...
| | L | |
A jak x( |
| −x)? a<0, p = ... |
| | 2 | |
Nie potrafię podpowiedzieć więcej.

Trzeba jeszcze określić dziedzinę. Lepiej, żeby boki prostokąta były dodatnie:
| | L | | L | |
x>0, |
| −x>0. ⇒ x∊(0, |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
19 wrz 19:27
19 wrz 19:40
Trivial:
| | x1+x2 | | | | L | |
p = |
| = |
| = |
| . ← bok wynosi jedną czwartą obwodu. Drugi tyle |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | L | | L | | L | |
samo, bo |
| − |
| = |
| . Wniosek? |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
19 wrz 19:43
Agula: A skąd się to wzięło :
19 wrz 20:25