:(
Agula: Drut długości ,, l " rozcięto na dwie części z jednej części tworzymy kwadrat, a z drugiej
prostokąt, w którym stosunek długości boków wynosi 2:1. Na jakie części trzeba rozciąć
drut, aby suma pól kwadratu i prostokąta była najmniejsza.
19 wrz 18:37
Agula: Pomoże ktoś
19 wrz 20:19
Agula: 
?
19 wrz 21:07
Vizer: a>0, b>0, c>0, l>0
c−długość drutu przeznaczonego na zbudowanie kwadrata
a=2b
l=6b+c
| | l | | l | |
c=l−6b, l−6b>0⇒l>6b⇒b< |
| , b∊(0, |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
d−bok kwadratu, d>0
P
p=2b
2
| | l2−12bl+36b2 | | 32b2+36b2−12bl+l2 | | 68b2−12bl+l2 | |
Pp+Pk=2b2+ |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
Nie wiem co dalej zrobić
19 wrz 21:26
Eta:
| | 17 | | 3 | | l2 | |
P(b)= |
| b2− |
| bl+ |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
to funkcja kwadratowa, ramiona paraboli do góry , więc osiąga minimum dla odciętej wierzchołka
| | 3 | | 8 | |
otrzymasz b= |
| l . d= |
| l |
| | 34 | | 17 | |
19 wrz 21:49
Vizer: Eta a sprawdziłaś czy moje obliczenia są poprawne, pewnie dziedzinę będzie mi brakować
19 wrz 21:51
19 wrz 21:51
Eta:
| | l−6b | | l | |
D: |
| >0 => l− 6b >0 => b < |
| i b >0 |
| | 4 | | 6 | |
19 wrz 21:54
Agula: a wytłumaczycie mi co skąd się wzięło
19 wrz 21:54
Vizer: Czyli dziedzinę miałem dobrze wyznaczoną
19 wrz 21:55
Vizer: A czego nie rozumiesz?
19 wrz 21:55
Vizer: | | 9 | | 8 | |
Ostateczne rozwiązanie to: |
| l i |
| l |
| | 17 | | 17 | |
19 wrz 21:58
Agula: skąd się to wzięło, co to jest ?
a=2b
l=6b+c
19 wrz 21:58
Eta:

@
Vizer
ja bym wprowadziła takie oznaczenia: x, y >0
| | l−6x | | l | |
4y+2x+4x= l => 4y+6x= l => y= |
| dla x€ (0, |
| ) |
| | 4 | | 6 | |
f= y
2+2x
2
| | (l−6x)2 | |
f(x) = |
| + 2x2 = .......... |
| | 16 | |
| | 17 | | 3 | | l2 | |
f(x)= |
| x2 − |
| l x + |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
y
min=.....
na to samo wychodzi, ale prościej wygląda
19 wrz 22:02
Vizer: a− bok prostokąta
b− drugi bok prostokąta
Mieliśmy stosunek 2:1 między nimi, więc:
a=2b
l to cala długość druta, 6b długość druta, z którego zbudowaliśmy prostokąt, c długość drutu
przeznaczonego na zbudowanie kwadrata
19 wrz 22:03
Vizer: Pewnie tak
Eta, ale nie wierzyłem, że coś mi wyjdzie gdy zaczynałem zadanie i nie dbałem o
oznaczenia
19 wrz 22:04
Eta:
Na przyszłość więcej wiary w swoje możliwości
19 wrz 22:06
Vizer: Dzięki, to zdrówko
19 wrz 22:11