...
nie umiem ;(: Trawnik w kształcie prostokąta o powierchni 128 m2 ma być otoczony chodnikiem.
Szerokości chodnika po przeciwległych stronach trawnika są takie same i wynoszą 2m i 1m
. Jakie wymiary powinien mieć trawnik, aby chodnik zajmował najmniejszą powierzchnie?
8 mar 10:20
Basia:
2 2
.....................................
.| | 1 | |
| =========== |
| | | |
| | b | |
| | a | |
| =========== |
| | 1 | |
....................................
chodnik składa się z :
- dwóch prostokatów o bokach b+2 i 2
- dwóch prostokatów o bokach a i 1
Pchodnika = 2*(b+2)*2 + 2*a*1 = 4(b+1) + 2a = 2a + 4b + 4
Ptrawnika = a*b = 128
a, b > 0
a = 128/b
Pchodnika = 256/b + 4b + 4
f(b) = 256/b + 4b + 4
f'(b) = -256/b2 + 4 = (-256 + 4b2) / b2
f'(b) = 0 ⇔
4b2 - 256 = 0 /:4
b2 - 64 = 0
b2 = 64 = 82
b = 8
znak pochodnej zależy tylko od licznika bo mianownik b2 > 0
L(b) = 4b2 - 32
wykresem tej funkcji jest parabola
ramiona do góry
miejsca zerowde - 8 i 8
ponieważ jednak b>0 rozpatrujemy tylko zachowanie L(b) w przedziale (0; +∞)
b ∈(0; 8) ⇒ L(b) < 0 ⇒ f'(b) < 0 ⇒ f(b) maleje
b∈(8; +∞) ⇒ L(b) > 0 ⇒ f'(b) > 0 ⇒ f(b) rosnie
czyli dla b0 = 8 funkcja f(b) osiąga minimum
czyli bmin = 8
czyli amin = 128/8 = 64/4 = 32/2 = 16
Trawnik powiniem mieć wymiary: 8 m i 16 m
9 mar 01:47