Czy jest tu może na forum jakiś chemik/ lub chemiczka?:D
kasien94: zad. Pewna reakcja przebiega w obecności katalizatora w dwóch etapach:
A. 1. 2NO +Br2 = 2 NO
2. 2NOBr +Cl2 = 2NOCL
B. 1.CD + K = CDK
2. CDK + AB= CB + ADK
3. ADK= AD + K
Do powyższych podpunktów ustal:
− wzór katalizatora
− wzór produktu przej ściowego
− równanie reakcji bez katalizatora. A sorka tam za równaniami miała być strzałka a nie =,
mniejsza z tym. Pomóżcie. To pilne, zadanie na jutrzejszą chemię. Pomóżcie bo nie ogarniam.
19 wrz 18:33
kasik:
22 wrz 19:35