kinematyka
Niki: fizyyka kinematyka
jeśli ktoś ogarnie, to proszę o jakieś wskazówki w rozwiązaniu tych 2 zadań..
1. Motocyklista porusza się ruchem jednostajnym z szybkością 60 km/h i zdecydował się dogonić
traktor,
który był przed nim w odległości 50 m. Po jakim czasie dogonił traktor, jeŜeli ten poruszał się
ruchem
jednostajnym z szybkością 25 km/h.
2. Samochód poruszający się ruchem jednostajnym z szybkością 50 km./h dogania traktor po 10
minutach.
Z jaką szybkością poruszał się traktor, jeżeli odległość początkowa między traktorem a
samochodem
wynosiła 2 km. Załóż, że traktor również poruszał się ruchem jednostajnym.
19 wrz 18:14
Grześ: 1.
Liczymy różnicę prędkości:
| | 10 | | 350 | |
ΔV=60−25=35km/h, przeliczamy na m/s= 35* |
| m/s = |
| m/s |
| | 36 | | 36 | |
Teraz tylko znając
droga s=50m
| | s | | 36 | | 36 | |
t= |
| =50* |
| = |
| m |
| | V | | 350 | | 7 | |
2. Zadanie podobnie, tylko, że masz inne dane
Spróbuj sam/a
19 wrz 18:19
Niki: 2.
ΔV=?
S=2000m
V
1≈13
t=600s
V=
st
V≈3
V
t=13−3=10 m/s =36 km/h czy to jest dobrze





19 wrz 18:41
Grześ: Sposób obliczenia jak najbardziej poprawny. Jedynie wynik jak widze jest oszacowany, wiec
możnaby było jeszcze dokładnie go określić na ułamkach

Ok
19 wrz 18:44