yhyhy
nie umiem ;(: Punkty A( 0,9 ) , B( √3 , 6) i C( 3 √3 , 6 ) są wierzchołkami trjkąta ABC. Oblicz :
a) miarę kąta C
b) promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
8 mar 10:17
tim: http://img26.imageshack.us/my.php?image=przechwytywanie.gif
<-- Spróbowałem zobrazować.
Narysuj sobie ten trójkąt i oblicz boki np. z twierdzenia Pitagorasa i masz:
|AB| 2
√3
|BC| 2
√3
|AC| 6
Zauważ, że to trójkąt równoramienny.
I np. teraz ja skorzystałem zależności w trójkącie 30,60,90, który utworzyłem, że |AB|
jest jego przyprostokątną. Więc kąt ACD ma 60
O. Więc ACB ma 30
0. Skoro ABC jest
równoramienny kąt BAC też ma 30
O, a kąt ABC ma 120
O.
Odp: Kąt C ma 30
O.
Promień opisany na trójkącie liczymy wzorem:
abc
R = ----
4 P
A więc:
abc = 2
√3 * 2
√3 * 6 = 72
P = (a * h) / 2 = (2
√3 * 3) / 2 = 3
√3
4P = 12
√3
R = 72 / 12
√3 = 2
√3
Odp: R = 2
√3.
Pozdrawiam.
PS: W razie pomyłki poprawcie

.
8 mar 12:21
tim: POPRAWKA:
I np. teraz ja skorzystałem zależności w trójkącie 30,60,90, który utworzyłem, że
|AC| jest jego przeciwprostokątną
jak na obrazku
8 mar 12:24