Parametry funkcji kwadratowej
qwerty: Znam x1, x2 oraz a funkcji. Jak znaleźć b,c, Δ, p, q, i x0 ?
x1 = −2
x2 = −1
a = 1
19 wrz 17:55
Vax: f(x) = a(x−x1)(x−x2)
19 wrz 18:01
qwerty: Heh, własnie z tego wzoru wyciągnąłem te 3 parametry: a, x1 i x2 . Chodzi o to, że nie wiem
co dalej , jak policzyć wspomnianą w pierwszym poście resztę parametrów.
19 wrz 18:06
Patryk: trzeba to pomnozyć
19 wrz 18:08
qwerty: aaa ok, no tak

Zastanawia mnie jedynie jeszcze to x
0 , co to jest i jak to policzyć ? Bo
miejsca zerowe to x
1 i x
2 tak ?
19 wrz 18:15
Patryk: tak
19 wrz 18:19
Patryk: jak masz x1 i x2 to nie bedzie x0
19 wrz 18:20
Vizer: x0 to chodzi im o miejsca zerowe, więc wypisujesz, że x1=−2, x2=−1
19 wrz 18:23
qwerty: a=1 i x0 =−6
I co teraz ? To x0 to będzie w tym wypadku że x1=0 a x2=−6 czy jak ?
19 wrz 19:07