ciąg
misia: wykaż ,że jeżeli kwadraty trzech liczb dodatnich a , b , c tworzą ciąg arytmetyczny , to
również liczby :
1 / (b+c) , 1 / (c+a) i 1 / (a+b)
tworzą ciąg arytmetyczny.
8 mar 10:14
Eta: Rozwiązuję
8 mar 14:59
Eta:
wiemy że ; a2, b2 , c2 ---- tworza ciag arytm. a>0 b>0 c >0
z def ciągu mamy:
2 b2 = a2 + b2
podobnie dla; 1/ (b+c) , 1/( c+a) , 1/(a +b) --- mają tworzyć ciag arytm.
więc też: z def. ciagu:
2 1 1
--------- = -------- + --------
a + c b + c a + b sprowadzamy do postaci:
2( b+c)( a +b) = ( a +c)( a +b) + ( a +c) ( b+c)
po wymnozeniu i redukcji otrzymasz:
2 b2 = a2 + c2
co kończy dowód bo w pierwszym ciągu własnie mamy
2b2 = a2 + c2
Powodzenia!
8 mar 15:05