proszę kogoś o pomoc.....
ingusia: dla jakiej wartości parametru m dziedziną funkcji jest R?
f(x)=
1√2mx2+mx+(m−4)
wiem, że to pod pierwiastkiem ma być większe od zera ale dalej nie mam pojęcia jak to
zrobić....
19 wrz 17:33
Vizer: Cały mianownik pod pierwiastkiem?
19 wrz 17:36
ciotka: 2mx2+mx+(m−4)≥0 ⇔ 2mx2+mx+(m−4)=0
19 wrz 17:37
ingusia: ale co, delte mam policzyc?
19 wrz 17:44
ciotka: Otóż to!
19 wrz 17:45
Vizer: Nie może być ≥0, bo mianownik nie może się równać 0.
19 wrz 17:52
ciotka: 2mx2+mx+(m−4)>0 ⇔ 2mx2+mx+(m−4)=0
Dziękuję Vizer!
19 wrz 17:55
Karla: Ej niech mi ktos pomoże

...W roku 2001 odbyły się wybory do sejmu i senatu. Wśród wybranych
posłów było 88 kobiet, a wśród wybranych senatorów były 23 kobiety.Jaki procent wszystkich
parlamentarzystów stanowią kobiety ? (Parlamentarzystą jest każdy z 460 posłów i każdy ze 100
senatorów). Pomóżcie!
19 wrz 18:07