tożsamości trygonometryczne
Blanka.: Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością:
(cosx − cos3x)/ (sin3x − sinx)= tg2x
19 wrz 17:29
sushi_ gg6397228:
a ta
3 to podpiera
x czy moze spadła z
potęgi
19 wrz 22:43
Eta:
chyba spadła(nos rozbiła i się zakrwawiła)
3
19 wrz 23:08
Eta:
ze wzoru na różnicę cosinusów
| | x+3x | | 3x−x | |
cosx −cos3x= 2 sin |
| *sin |
| = 2 sin2x*sinx |
| | 2 | | 2 | |
ze wzoru na różnicę sinusów
sin3x−sinx= ................. = 2 cos2x*sinx
L= .......... = tg2x P= tg
2x L≠P
chyba ,że po prawej miało być tg2x ?
nikt nie jest duchem .....
19 wrz 23:26
ICSP: | | sin2α | |
Eta czy tg2α = |
| |
| | cos2α | |
19 wrz 23:31
Eta:
to oczywista− oczywistość ..... nie wiem po co pytasz?

tak samo jak:
19 wrz 23:38
ICSP: dla mnie nie był oto takie oczywiste, wiesz głupi jestem
Pozdrawiam
19 wrz 23:42