rozloz na czynniki
hubert05: Rozłóż na czynniki wielomiany:
4x4 + 5x2 +1
19 wrz 16:52
ICSP: t = x2 przy załozeniu że t ≥ 0
4t2 + 5t + 1
liczysz deltę. t1, t2
Później wracasz do niewiadomej x i liczysz x.
19 wrz 16:53
hubert05: czy mógłbyś to rozwiązać? wychodzą mi złe znaki
19 wrz 16:54
ICSP: Hi hi. Brak pierwiastków rzeczywistych

Piszę.
19 wrz 16:56
zwykła: 4t2+5t+1=0
delta=b2−4ac=25−4*4*1=25−16=9
t1= −5−3/8=−1
t2=−5+3/8=−1/4
19 wrz 16:57
hubert05: jak to brak?
19 wrz 16:57
hubert05: dzięki
19 wrz 16:58
zwykła: ale to nie jest koniec zadania
19 wrz 16:59
ICSP: 4x
4 + 5x
2 + 1
4t
2 + 4t + 1
Δ = 9 ⇔
√Δ = 3
| | −5+3 | | 2 | | 1 | |
t1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
z założenia wiemy że t = x
2
Koniec. No chyba że chcesz w liczbach zespolonych
19 wrz 16:59
Vax: Zauważ, że ±i są pierwiastkami, więc można wyciągnąć przed nawias (x−i)(x+i) = x2+1, łatwo
dostajemy 4x4+5x2+1 = (x2+1)(4x2+1)
19 wrz 16:59
zwykła: x2=t1
x2=−1 (odrzucamy, kwadrat liczby nie może być liczbą ujemna)
x2=t2
x2=−1/4 (odrzucamy, kwadrat liczby nie może być liczbą ujemna)
19 wrz 17:01
ICSP: Vax przestań na tu "i−ować". To moja działka
19 wrz 17:02