Równania wielomianowe.
Zuza: Hej. Potrzebuje pomocy, bo nie umiem tego rozkminić... Ze wszystkimi przykładami dałam sobie
radę ale nie z tymi...
1. (x+2)4=81
2. (x2+1)2=16
3. (x2−7)3=−125
19 wrz 16:40
Vizer:
1. (x+2)4=34
x+2=3
x=1
Reszta przykładów identycznie.
19 wrz 16:42
Zuza: Tylko, że w tym pierwszym miało wyjść mi 1 i −5. To skąd miałoby być to −5?
19 wrz 16:45
ICSP: (x+2)
4 − 3
4 = (x+2+3)
2(x+2−3)
2 = (x+5)
2*(x−1)
2
x = 1 v x = −5
oj
Vizer widzę że dziś jeszcze

nie piłeś
19 wrz 16:46
ICSP: b) a2 − b2
c)a3 + b3
Znasz te wzory i przykłady idą bardzo szybko.
19 wrz 16:46
ZKS:
Niestety
Vizer ale się z Tobą nie zgadzam

|x + 2| = 3 ⇒ x = 1 ⋁ x = −5
19 wrz 16:47
Zuza: Znam, tylko czemu do jednego nawiasu wstawiłeś 3 a do drugiego −3?
19 wrz 16:47
ICSP: (x+2)4 − 34 = ((x+2)2 − 32)((x+2)3 + 32) = (x+2+3)(x+2−3)(x2 + 4x + 4 + 9) =
(x+5)(x−1)(x2 + 4x + 13)
delta tego w nawiasie jest < 0 dlatego nie posiada pierwiastków rzeczywistych.
19 wrz 16:50
Vizer: O masakra co ja zrobiłem

.......
19 wrz 17:04
Zuza: Okej drugi rozwiązałam, ale w trzecim mi wychodzi coś takiego:
(x2−2)(x4+2x2+4)(x2−13)(x4+13x2+169)
czy ja to mam dobrze?
wychodziło by mi tak x=√2 x=−√2 x=√13 oraz x=−√13
19 wrz 17:04
ICSP: pisze trzeci.
19 wrz 17:05
ICSP: (x2−7)3 + = −53
tylko liczba ujemna podniesiona do potęgi nieparzystej może dać liczbę ujemną.
x2 − 7 = −5
Powstaje bardzo proste równanie. Z którym powinnaś sobie bez problemu poradzić.
19 wrz 17:07
Zuza: Dziękuje ślicznie za pomoc, już zrozumiałam
19 wrz 17:09