okrag wpisany i opisany
piotrek: W trójkąt prostokątny ABC, kątC=90* wpisano okrąg o środku w punkcie O oraz opisano na tym
trójkącie okrąg o środku w punkcie O1
Wyznacz kąt A i kąt B, wiedząc, że:
kąt OCO1 = 10*
19 wrz 16:32
Vizer: A przy rozwiązywaniu tego zadania skorzystałeś z faktu, że środek okręgu opisanego na trójkącie
prostokątnym będzie dokładnie na środku przeciwprostokątnej tego trójkąta?
19 wrz 16:39
piotrek: no wiem ze lezy dokladnie w srodku ale niekoniecznie wiem jak to wykorzystac
19 wrz 16:43
Vizer:

∡OCA=45
o, bo OC to dwusieczna trójkąta ABC
Trójkąt CO
1A jest równoramienny, bo CO
1=AO
1(promienie okręgu opisanego)
∡CAO
1=10
o+45
0=55
o
∡ABC=90
o−55
o=35
o
19 wrz 16:58
piotrek: zapomnialo mis ei o tej dwusiecznej

dzieki wielkie
19 wrz 17:00