proste zadanko. Niby proste ale jest tu jakieś aleee..
Słwomirrrr: Witam!
Mam takie proste zadanko. Niby proste ale jest tu jakieś aleee..
Miesięczny koszt ogrzewania dom wynos 200zł. Dla zmniejszenia tych kosztów planuje się
położenie dodatkowej izolacji cieplnej, której wartosć wynosi 4200zł. Jeśli izolacja ta daje
30% oszczędności w wydatkach na ciepło, to po ilu latach poniesione nakłady zwróca się?
a więc liczyłem to tak:
200zł x 0,3 = 60zł.
60zł x 12 miesięcy = 720zł oszczędności na rok.
4200zł / 720zł = 5,8 ~ 6 lat.
Niestety. Odpowiedź jest błędna. Prawidłowa odpowiedź to 5 lat i 10 miesięcy a nie 8 miesięcy.
DLACZEGO?
Proszę o pomoc.
19 wrz 15:33
gwiazda: Bo 4200 podziel przez 60=70 70 dzielisz na 12 to masz 5 lat i 10 miesięcy .
19 wrz 15:36
Słwomirrrr: 70 / 12 = 5.8333 ~ 6 lat.
19 wrz 15:41
gwiazda: | 70 | | 10 | |
| = 5 |
| Teraz jasne ? |
| 12 | | 12 | |
19 wrz 15:49
Słwomirrrr: aha. ale jakbym na maturze napisałe, że po 5,8 ~ 6 lat to by było źle?
19 wrz 15:50
gwiazda: Nie wiem , ale odpowiedź jest taka bo to zadanie z testów maturalnych takiej czarnej książki
19 wrz 15:54
Słwomirrrr: tak dokładnie
19 wrz 15:57
Słwomirrrr: tylko właśnie o to chodzi, żebym wiedział czy można robić tak jak ja to zrobiłem na początku,
czy nie można

bo się własnie na maturę ucze i staram się eliminować błędy a teraz to niewiem czy to błąd czy
nie
19 wrz 15:59
gwiazda: Wiem bo z niej uczę maturzystów i ta książka jest dobra do matury
19 wrz 16:00
gwiazda: Ale masz podać w miesiącach czy latach więc najlepiej w takich typach podawać dokładnie a potem
w przybliżeniu
19 wrz 16:01
Słwomirrrr: haha nom fajna fajna

Ale nie wiesz czy liczenie kalkulatorem jest błędne

czy konieczne
jest zapisanie tego w formie ułamka
19 wrz 16:01
Słwomirrrr: aaa. po ilu latach jest pytanie. więc ~ 6
19 wrz 16:02
gwiazda: Wiem , że w odpowiedziach jest 5 lat i 10 miesięcy bo to zadanie przerobiłam już

Ale
wszystko zależy od klucza i egzaminatora

A z tej książki się ucz bo warto i pod maturę
świetnie przygotowuję
19 wrz 16:04