parametr
szukam pomocy: Dla jakiej wartości parametru m wielomian w(x) = (x-1)( x2 + mx + 1 ) ma trzy
pierwiastki., których suma jest większa od 1 ?
8 mar 10:09
kaz: Z zapisu wielomianu widać,że x1=1
3 pierw.będą gdy Δ drugiego czynnika będzie >0
stąd m2-4>0→m>2 m<-2
suma x1+x2+x3>1→1+(-b/a)>1→1-m>1
m∈(-∞,-2)
8 mar 10:27
szukam pomocy: a dlaczego wiadomo to → 1+(-b/a)>1→1-m>1
8 mar 10:31
kaz: suma 3 pierw. to suma pierwszego,czyli x1=1 i dwóch pozostałych,które są pierw.trójmianu
kwadr.x2+mx+1,a suma pierw.tego wyrażenia x2+x3=-b/a=-m/1
8 mar 10:36
Mickej: hmmm kaz przykro mi ale ja widzę błędy w twoim rozwiązaniu

bo np
a co gdy jedynka należy do tego przedziału w którym w nawiasie Δ>0 i suma pierwiastków
jest większa od 1

? hmmm
a drugie to przy Δ≥też przecież będą 3 pierwiastki
8 mar 10:56
szukam pomocy: aaaa rozumien

dziekuje bardo
8 mar 10:58
szukam pomocy: a wiec jak wyglada poprawne rozw tego zadanka

?
8 mar 11:05
Mickej: do nawiasu pod x podstawiasz 1 i sprawdzasz ile wyjdzie ci m

następnie w nawiasie rozwiązujesz takie podpunkty
1. Δ≥0
2. 1+x
1+x
2>1 co daje
x
1+x
2>0 i korzystasz z wzorów viet'a
x
1+x
2=-b\a podstawiasz i rozwiązujesz a następnie bierzesz wspólny przedział i masz
rozwiązanie
8 mar 12:22