trójkąt prostokątny- pomocy!
dorota: w trójkacie prostokatnym równoramiennym przeciwprostokątna jest o 4 dłuższa od ramienia. jaka
jest długość ramienia?
19 wrz 15:10
ICSP: trójkąt prostokątny równoramienny to trójkąt o bokach :
a,a,a√2
a + 4 = a√2.
Rozwiąż to równanie i będziesz miała długość boku.
19 wrz 15:11
dorota: aha. dzieki
19 wrz 15:12
dorota: to jeszce raz ja... a jak ja mam to rozwiązać

? bo mam istną pustke jak to bylo...
19 wrz 15:22
ICSP: a
√2 −a = 4
a(
√2−1) = 4
Teraz usuń niewymierność.
19 wrz 15:22
dorota: to bedzie 4(
√2 +1)
19 wrz 15:24
ICSP: tak.
19 wrz 15:25
dorota: ok dzieki bardzo
19 wrz 15:25
gosc: Moze mi ktos wytlumaczyc dla czego nie mozna wykorzystac zaleznosci sin45 =pierwiastek 2 / 2
20 mar 11:07
J: Oczywiście,że można.
20 mar 11:25
gosc: A moglby ktos zrobic to zadanie przy pomocy zaleznosci sin 45 bo mi jakos nie wychodzi.
21 mar 16:51
21 mar 16:57
J: Wynik: 4(√2 + 1)
21 mar 17:01
gosc: Wlasnie wiem jak ale mi nie pasuje cos: 2a = 4 * pierwiastki 2 + a * pier 2. I co potem?
21 mar 18:15
J: | | √2 | | a | |
sin45o = |
| , i |
| = sin45o |
| | 2 | | a+4 | |
21 mar 18:19
J: 2a =
√2(a+4) ⇔ 2a =
√2a + 4
√2 ⇔ 2a −
√2a = 4
√2 ⇔ a(2 −
√2) = 4
√2
| | 4√2 | |
⇔a = |
| ⇔ .... i usuń niewymierność z mianownika. |
| | 2 −√2 | |
21 mar 18:25
Mila:
√2*(a+4)=2a /*
√2⇔
2*(a+4)=2
√2a /:2
a+4=
√2a [Można było to od razu napisać, d=a
√2−przekątna kwadratu)
4=
√2a−a⇔
a(
√2−1)=4 /*(
√2+1)
a*(2−1)=4(
√2+1)
a=4*(
√2+1)
21 mar 18:26