tożsamości trygonometryczne
zielone: Sprawdź tożsamość:
| 1 | | 1 | | 2cos(α−β) | |
| + |
| − |
| = |
| sin2α | | sin2β | | sinαsinβ | |
Byłabym wdzięczna za rozwiązanie...
Jaśli to komuś coś pomoże to dotarłam do momentu
| | −2cosαcosβsinαsinβ + sin2α + sin2β − 2*sin2α*sin2β | |
|
| |
| | sin2α*sin2β | |
Z góry dziękuję
19 wrz 14:02
sushi_ gg6397228:
sprobuj rozpisac prawa strone rownania
19 wrz 14:10
sushi_ gg6397228:
oraz jak jeszcze sie maja do siebie α i β
bo moze zamiast liczenia wystarczy znaleźć kontrprzyklad i po kłopocie
19 wrz 14:14
zielone: a może jednak pomógłby mi ktoś to dalej rozpisać, bo już niewiele zostało, tyle że utknęłam....
19 wrz 14:19
ZKS:
| sin2(α − β) | | (sinαcosβ − sinβcosα)2 | |
| = |
| = |
| sin2αsin2β | | sin2αsin2β | |
| | sin2αcos2β − 2sinαsinβcosαcosβ + sin2βcos2α | |
= |
| = |
| | sin2αsin2β | |
| | sin2α − sin2αsin2β + sin2β − sin2αsin2β − 2sinαsinβcosαcosβ | |
= |
| = |
| | sin2αsin2β | |
| | sin2α + sin2β | | 2cosαcosβ + 2sinαsinβ | |
= |
| − |
| = |
| | sin2αsin2β | | sinαsinβ | |
| | 1 | | 1 | | 2cos(α − β) | |
= |
| + |
| − |
| |
| | sinα | | sinβ | | sinαsinβ | |
19 wrz 15:51
ZKS:
Poprawiam ostatnią linijkę:
| 1 | | 1 | | 2cos(α − β) | |
| + |
| − |
| |
| sin2α | | sin2β | | sinαsinβ | |
19 wrz 15:53